top of page

Makaron z grzybami w sosie śmietanowym

Zdjęcie autora: Wiejski KucharzWiejski Kucharz

Zaktualizowano: 26 gru 2024

Makaron z grzybami w sosie śmietanowym z parmezanem to pyszna i kremowa danie, które łączy w sobie delikatność makaronu i intensywny smak grzybów. Świeże składniki, takie jak czosnek i zioła, dodają aromatu, a parmezan wzbogaca całość o nutę serową. To idealna propozycja na szybki obiad lub romantyczną kolację.

Makaron w kremowym sosie z grzybami, ozdobiony świeżą zielenią

- 250 g makaronu (fettuccine lub spaghetti)

- 300 g grzybów (pieczarki lub borowiki)

- 200 ml śmietany

- 100 g parmezanu (startego)

- 2 ząbki czosnku (posiekane)

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- Sól, pieprz (do smaku)

- Świeża pietruszka (do podania)

1. Gotuj makaron: W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól i ugotuj makaron al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedź, zachowując trochę wody.

Makaron gotujący się w garnku na kuchence

2. Smaż grzyby: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i smaż na złoty kolor. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem, smaż na złoty kolor.

Obsmażone grzyby na patelni

3. Dodaj śmietanę: Gdy grzyby będą gotowe, wlej śmietanę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 3-5 minut, aż sos nieco zgęstnieje.

Obsmażone grzyby w śmietanie na patelni

4. Połącz z makaronem: Dodaj ugotowany makaron do sosu grzybowego, dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody z makaronu.

Grzyby w śmietanie z makaronem na patelni

5. Podanie: Zdejmij z ognia, dodaj starty parmezan i wymieszaj, aż ser się rozpuści. Podawaj posypane świeżą pietruszką.

Na zdjęciu danie z gotówką i dodatkiem zieleniny

Smacznego!

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
  • Youtube
  • TikTok
bottom of page